top of page

1 Mayıs ve Müge Çiçeği 🤍

Güncelleme tarihi: 26 Şub 2021


Convolaria, Müge çiçeği, 1 Mayıs çiçeği diye de bilinir. Adı Müge olanlara gelsin. Zambakgiller familyasının minik beyaz çan şeklinde çiçekli bitkisidir. İnci çiçeği de denir. Dev ağaçların altında baharın güneşini karşılamak için yapraklarını gösterir. Koyu yeşil şerite benzeyen muhteşem yaprakları, açan süt beyaz çiçeklerini nasıl da güzel ortaya çıkarır. Kökten ayrılarak üretilir. Nemi yüksek ortamdan hoşlanır.


Tabi ki müge çiçeği ile ilgili bir anım var. Mesleğimin onuncu yılında falanım, fidanlığım Kuzguncuk’ta İlya’nın bostanındayız. Kilisenin karşısındaki şimdilerde hobi bahçesi olarak kullanılan o meşhur bostan. O yıllarda Akdere Peyzaj’a ev sahipliği yapıyordu İlya’nın Bostanı. Her sabah dev çınar ağaçlarının altından geçerek, cennet mekanıma gidiyorum. Girişteki küçük bina ofisimizdi. Bu arada Beylerbeyi’nde 400 metrekare ofis için yaptığımız bina boş, biz 17 dönüm fidanlık alanımızda olmak için bütün personelimizle o küçücük binaya sığıyorduk. Çok mutluyduk.


Kuzguncuk’da ünlü bir tasarımcının o yıllarda bu çiçeğin isminde bir arkadaşı vardı ve ona Müge çiçeği hediye etmek istiyordu. O vakitler kesme veya saksıda müge satışta yoktu. Ama bir şekilde bulmam lazımdı, aksi mümkün değildi. O bölgede çok köşk vardı. Bahçelerinde müge olduğunu düşündüğüm ama çok benzeyen çiçeği izin alarak birkaç kök saksıladım. Bu köklerin Müge çiçeği olduğundan çok emindim.


Sonradan öğreniyorum ki meğer o çiçek allium’muş (yabani sarımsak). Çiçek sahibine sunulduğunda hep beraber müge olmadığı gerçeği ile yüz yüze gelmiştik. Bu anı ile, çok eğlendik, yıllarca. Yani hep başarılı olamıyor insan. Bazı yanlışlar hayatını güzel bir anı ile süsleyebiliyor. Beni anlayışla karşılayan, dostluğa....🙏


Bizi instagram'dan takip edebilirsiniz: @akderepeyzaj


338 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page