top of page

Bahara Hazırlık ve Budama 👩🏻‍🌾

Karlar yağdı. Çatılardan düşen kar yığınları büyük kütleler halinde düşerken bina çevresindeki bitkilerin, özellikle Pittosporum Tobira'larin, gevrek dallarını kırdı. Bunları hemen kırıldığı noktalardan budamalıyız. Bu sayede bitkilerin erken bahar sürgünlerini karşılamaları sağlanmalıdır.


Kar yağınca yapraklar kırılır. Karların kalktığı bugünlerde, bu yaprakları toprak üstünden kesmeli. Bitkiden uzaklaştırmalı, yani bu budamalı.

Yılın en güzel zamanı geliyor. Birbiri ardına açacak çiçekler, aman kaçırmayın. Camelia'lar çoktan açmaya başladı. Aslında, Ocak ayından beri teker teker kendilerini gösteriyorlar. Aslını isterseniz ben beyaz çiçekli olanını çok seviyorum.


Camelia ve o karakterdeki bitkilerin dikimi için seçilecek yer çok önemli. Bitki için uygun yer seçimi deyince, neyi nereye dikecekseniz o yerin günün her saatindeki durumunu analiz etmeniz gerekir. Hakim rüzgar var mı? Hızı ne kadar? Rüzgarın hızı hangi dönemde çok etkin?


Camelia yaprak dökmez. Dış mekan bitkisidir, iç mekanda kullanımını önermiyoruz. İç mekanda kullanılması durumunda, mekan ısıtılmamalıdır. Çiçek performansı çok yüksektir. oluşturduğu çiçek tomurcuklarının tamamını açması için, kış mevsiminden yaz mevsimine geçişinde baharı yaşamak şarttır. Birden sıcakların bastırması tomurcukların açamadan dökülmesine neden olur.

Işık isteği, sabah ya da akşam güneşi alabileceği bir yerde olması, olarak tanımlanabilir. Güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde bir ağacın yada binanın gölgesinde kalması, tercih edilir. Rutubetli, besince zengin, geçirimli toprak seçilmelidir. İlkbaharda fosforca zengin kimyasal gübre ya da organik (yanmış ahır gübresi, solucan gübresi vs.) gübre ile gübrelenmelidir. Sonbaharda ise nispeten azotlu gübre tercih edilerek yeşil kısmının gelişimi teşvik edilir. Çiçeklenme geçince, açan çiçeklerden sonra dal ucunda oluşan tohumlar elle bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Bitkimizin kompakt yapısının korunması için Mart sonu Nisan başında, dal uçlarından makaslamak gerekir. Dikkat edilmesi gereken camelia ligustrum değildir. Budarken çok nazik ve dikkatli budanmalıdır. Çünkü ligustrum'da budadığınız dal iki ayda yeniden uzar. Camelia'nın dalı aynı boyuta gelmesi için bir yıla ihtiyaç duyar.


Mevsim içinde açacak Cydonia, Forsitia, Cercis, Magnolia soulangeana, Hydrangea ve diğerlerinin püf noktalarını, deneyimlerimize dayanan bilgilerimiz ile anlatacağız.


Baharda bahçeniz çiçek dolsun istiyorsanız 02163910777'yi aramanız veya akderepeyzaj@gmail.com'a email atmanız yeterli.


Bizi instagramdan takip edebilirsiniz: @akderepeyzaj


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page